Live! Cheek Helsingin jäähallissa - kaksi raportti samasta keikasta

tiistai 24. syyskuuta 2013


Renja Pöysä raportoi...
Tämän hetken kuumin nimi kotimaisella musiikkitaivaalla tarjosi yleisölle huikean elämyksen Helsingin jäähallissa. Show alkoi maailmanluokan tyyliin, kun valkokankaalla näytettiin Cheek saapumassa helikopterin kyydissä kohti jäähallia. Ennen artistin astumista lavalle, esiin marssi joukko viikatemiehen näköisiksi sonnustautuneita hahmoja. Heidän tarkoituksensa jäi itselleni hämäräksi. Ehkä siinä viitattiin kuolemattomuuteen tai johonkin muuhun yhtä suureen voimaan, koska he seisoivat lavan reunassa Timantit on ikuisia –kappaleen ajan. Tästä alkoi kaksituntinen hittikimara, mikä ei juuri tarjonnut hengähdystaukoja. Eikä sellaisia kukaan kaivannutkaan, sillä yleisö oli alusta asti hurmiossa. Harvoin näkee vastaavaa fanihysteriaa yhtä suuressa mittakaavassa suomalaisen artistin kohdalla.


Konsertin johtoajatuksena oli juhlia Cheekin tähänastista uraa. Illan aikana edettiin ensimmäisen albumin Täältä sinne –biisistä aina tällä viikolla julkaistun Kuka muu muka –albumin uusiin kappaleisiin. Lavalla nähtiin komea kaarti vierailevia artisteja, joiden kanssa Cheek on tehnyt yhteistyötä vuosien varrella. Mukana menossa nähtiin mm. Elastinen, Sami Saari, Kaija Koo, Jari Sillanpää, Jonne Aaron ja Diandra.


Huikean shown kohokohtia olivat Jari Sillanpään kanssa vedetty Liekeissä, jonka aikana komeat pyrotekniikat kuumensivat lavan läheisyydessä tunnelmaa entisestään. Fiilis oli niin katossa, että Sillanpää vitsaili, miksei hänen keikoillaan huudeta yhtä lujaa. Syypää sun hymyyn –hitin alkuun kuultiin todella kaunis intro, josta vastasi sellonsa kanssa Eicca Toppinen. Cheekin keikoilla vain harvoin nähty livebändi toimi sekin hienosti jäähallin lavalla ja nähtiinpä lavalla tuo kuuluisa Maseratikin.


Cheekin biiseissä riimitellään naisista, autoista, luksuselämästä ja huippubrändeistä. Niiden perusteella räppäristä voisi hyvinkin piirtää kuvan itseään täynnä olevasta kukkoilijasta, mutta biisien välispiikeissä yleisö näki aivan toisenlaisen miehen. Hän muisti moneen kertaan kiittää yleisöä, että se oli tullut paikalle ja hän kertoi kuinka kiitollinen on siitä mitä on saavuttanut. Ehkä lavalla olikin kaksi eri henkilöä, Cheek räppäsi ja Jare Tiihonen puhui. Toisaalta uudemmasta tuotannosta löytyy biisejä, joissa tuo nöyryys tulee ilmi. Sami Saaren kanssa esitetty Kyyneleet kuvastaakin hyvin sitä kuinka kiitollinen räppäri kaikesta saavuttamastaan on. Useassa biisissä myös puhutaan siitä kuinka paljon työtä on vaatinut, että hän on päässyt siihen missä nyt on. Uudelta levyltä löytyvä Profeetat kertookin siitä minkä matkan hän ja Elastinen on tehnyt päästäkseen huipulle. Toinen biiseissä toistuva teema on se, kuinka Cheek ja hänen liiga päättää mihin räppiskene menee. Sekin voi kuulostaa ylimieliseltä, mutta ainakin tällä hetkellä Cheek on suomiräpin kiistaton kuningas.

Viime syksynä nähty Vain elämää –ohjelma oli iso käännekohta Cheekin uralla. Se nosti suosion uudelle tasolle ja toi hänet koko kansan tietoisuuteen. Ohjelman sato olikin hyvin näkyvästi läsnä konsertissa. Ohjelmassa syntyneiden versioiden lisäksi yksi huippuhetki oli Jonne Aaronin kanssa syntynyt Anna mä meen.

Vaikka puitteet olivat suuren maailman tyyliin komeat, hallin tunnelma oli kuitenkin rento ja välitön, Cheek sai helposti kontaktin yleisöön, eikä hän jäänyt etäiseksi tai kliiniseksi. Kaikista lavalla olleista välittyikin ilo ja hyvä energia. Tuntui aivan siltä kuin olisi saanut olla osallisena hyvän kaveriporukan bileissä hetken aikaa. Cheekin mukana keikkaileva jengi onkin ollut kuvioissa niin kauan, että tekeminen lavalla on luontevaa ja saumatonta.

Konsertissa oli iso liuta vieraita, mutta siitä huolimatta ei jäänyt epäselväksi kuka oli illan kingi. Yleisö sai juuri sitä mitä tuli hakemaan ja enemmänkin. Vaikea kuvitella toista kotimaista räppäriä, joka vetäisi jäähallillisen ihmisiä vastaavaan hurmioon. Siksi uuden levyn nimi onkin varsin aiheellinen: Kuka muu muka?
Rita Nyman raportoi..
Aluksi oltiin järjestämässä ainoastaan yksi Cheekin iso jäähallikonsertti Helsinkiin. Liput tulivat myyntiin jo aikaisin keväällä ja ne myytiin välittömästi loppuun. Niinpä päätettiin järjestää myös toinen jäähallikonsertti, seuraavana päivä (22.09.) samassa paikassa. Sinnekin liput myytiin heti loppuun. Tämä jo kertoo Cheekin suuresta suosiosta, hän on yksi Suomen tämän hetken
suosituimmista artisteista.

Cheekin faneja oli saapunut paikalle jo aikaisin ja heitä oli sisäänkäynnillä pitkä jono. Konsertti alkoi klo 19.00, mutta monet olivat jonottaneet useita tunteja, tavoitteenaan päästä mahdollisimman lähelle lavaa.

Keikka päästiin aloittamaan hieman myöhässä, jotta yleisö saatiin sisälle. Se ei kuitenkaan haitannut, vaan lähinnä nostatti tunnelmaa ja jännitystä yleisössä. Lavalle saapuivat mustakaapuiset miehet ja keikka starttasi Tervetuloo Helsinkiin -kappaleella. Tästä lähti käyntiin melkein kaksi tuntia kestänyt matka, Cheekin uran alkuvaiheista nykyhetkeen. Ensimmäiset kappaleet olivat monen vuoden takaa, ajalta jolloin Cheek ei ollut vielä saavuttanut näin suurta suosiota kuin nykyään. Poikkeuksena heti toisena kappaleena esitetty uusin single Timantit on ikuisia edusti uutta tuotantoa ja toimi fiiliksen nostattajana.

Heti kolmannessa kappaleessa saatiin lavalle vierailevia artisteja, joita oli paljon tässä konsertissa. Räplaulajan vapaapäivä esitettiin yhdessä Brädin ja TS:n kanssa. Hienoa, että tällaisessa konsertissa pääsee kuulemaan niitä harvinaisuuksia, joita tavallisilla keikoilla ei juuri soiteta. Siihen sarjaan kuuluvat myös mm. Täältä sinne, Tuhlaajapoika sekä Liiku. Liiku -kappale on levytetty vuosia sitten yhdessä Jonnan kanssa ja täällä konsertissa Cheek ja Jonna esittivät sen yhdessä. Siinä kappaleessa on todella hyvä meininki!


Sami Saari oli lavalla peräti kolmessa kappaleessa Cheekin kanssa. Vastatuulta, Sun täytyy sekä hieman uudemmasta tuotannosta Kyyneleet. Kappaleessa lauletaan "Huomaan kun onnenkyyneleet, takin kaulukseen, putoaa.." ja tässä yhteydessä Cheek mainitsi kuinka kiitollinen on kaikesta mitä on saavuttanut ja kuinka välillä onnenkyyneleet tulevat ajatellessa sitä kaikkea.

Syksyllä 2012 huippusuosion saavuttanut ohjelma Vain elämää oli merkittävä projekti Cheekin uralla. Sokka irti -levy oli myynyt hyvin ja sekä se että Vain elämää saivat Cheekin uran huikeaan nousuun, jolle ei näy loppua. Cheek pääsi tulkitsemaan muiden ohjelmassa olleiden kappaleita, sekä muut tekivät hienoja versioita Cheekin kappaleista. Saattoi odottaa, että joku/jotkut voisivat kyseisestä ohjelmasta olla vieraina täällä konsertissa. Cheek ei halunnut etukäteen paljastaa vierailijoita, se säilyi yllätyksenä. Ensimmäisenä lavalle asteli kyseisestä ohjelmasta tuttu Jari Sillanpää. Hänen tulkintansa Cheekin kappaleesta Liekeissä sai suursuosion ja täällä he esittivät sen yhdessä. Kappaleen jälkeen Jari tokaisi Cheekille, että miksei hänen konserteissaan kiljuta niin paljon kuin täällä. Hän myös lisäsi siihen, että ehkä vähän samalta kuulostavaa kiljuntaa kuuluu hänen keikoillaan esittäessä juurikin tätä Liekeissä -kappaletta. Yleisö lauloi mukana ja oli kuvainnollisesti "liekeissä". Täällä konsertissa Jari Sillanpää sai olla Cheekin vieraana, joulukuussa Jarin kiertueen "Liekeissä" päätöskonsertissa saa Cheek olla vierailevana artistina. Jarilla oli myös kunnia ojentaa Cheekille sekä kultalevy, että tuplaplatina -levy.


Elastinen, Redrama sekä Illi esittivät yhdessä Cheekin kanssa kappaleen Jos mä oisin sä. Oli hienoa nähdä useita räppäreitä yhtäaikaa lavalla. Lord Estin kanssa Cheek esitti kappaleen Kaikki hyvin. Mitä tänne jää -kappale on yksi esimerkki, joita Vain elämää -ohjelma nosti uudelleen pinnalle. Erinin tulkinta tästä sai menestystä, mutta täällä konsertissa ei nähty Eriniä lavalla yhdessä Cheekin kanssa. Erinin laulu soi kuitenkin biisin loppupuolella taustalla ja se on toiminut todella hyvin niin tavallisilla keikoilla kuin täälläkin!

Konsertti oli puolivälissä ja esitettävä materiaali oli jo tässä vaiheessa melko uutta. Jippikayjei on varmasti yksi niistä kappaleista, joka soi paljon radioissa muutama vuosi sitten. Taustalla alkoi pyöriä video, jossa Cheekin kaksoisveli Jere Tiihonen kertoi siitä, kuinka läheisillä ja itse artistilla riitti alkuaikoina uskoa omaan menestykseensä. Myös levy-yhtiön henkilöitä päästettiin ääneen. Yhdessä vaiheessa konserttia Cheek tokaisi äidilleen, joka istui myös yleisön seassa, "Äiti, älä itke".

Jari Sillanpää ei jäänyt ainoaksi vieraaksi Vain elämää -ohjelman kautta. Nyt lavalle astui yhdessä Cheekin kanssa Jonne Aaron. Heidän kappaleensa Anna mä meen on ollut suosittu radiosoitossa. Cheekin ja Jonnen yhteistyötä olisi kiva kuulla jatkossakin! Ja jos tämä biisi on tunnettu radiosoitossa niin myös seuraava Syypää sun hymyyn, joka esitettiin yhdessä Yasmine Yamajakon sekä Eicca Toppisen (Apocalyptica) kanssa.

Brädi on ollut merkittävässä roolissa Cheekin uralla ja Cheek halusi hänen esittävän täällä oman hittinsä Lämpöö Redraman kanssa. Seuraavaksi oli vuorossa musiikkia juuri perjantaina julkaistulta Kuka muu muka -levyltä. Hienoa päästä heti kuulemaan uutta musiikkia! Sieltä ensimmäisenä kappale Profeetat ja Cheek sanoi tämän tavallaan kertovan hänen urastaan. Todellisena fiiliksen räjäyttäjänä toimi uuden levyn Fiiliksissä -kappale, jonka hän esitti duettona Diandran kanssa. Siinä on tarttuva melodia ja sanat. Diandralla on aivan huikea ääni ja täällä se myös pääsi oikeuksiinsa.


Illan viimeinen Vain elämää -ohjelmasta tuttu vieras oli Kaija Koo. Cheek tulkitsi ohjelmassa Tinakenkätyttö -kappaleen ja täällä he esittivät sen yhdessä. Se kappale elää vuodesta toiseen, se on hieno hitti. Ennen 1. encorea Cheek esitti samasta ohjelmasta tutun hitin Levoton tuhkimo. Cheek sanoi tämän kappaleen toimineen hyvin festarikeikoilla ja niin täälläkin. Tämän kappaleen jälkeen lava pimeni ja tyhjeni.

Konsertissa hienoa oli myös, että taustalla soitti livebändi! Sitä oli vahvistettu mm. jousisoittimilla, ja ne kuulostivat upeilta. Bändi poistui lavalta, niin myös Cheek ja kumppanit. Hetken hiljaisuuden jälkeen Cheek ajoi lavalle valkoisella autolla ja Avaimet mun kiesiin -kappale lähti käyntiin, duettona Tiinan kanssa. Mielestäni tämä oli hieno juttu tähän konsertin loppupuolelle! Tämän jälkeen lavalle nousivat Cheekin seuraksi Jukka Poika sekä Taikapeili. He esittivät yhden vuoden 2013 suurimmista kesähiteistä, Jossun. Uuden albumin nimikkobiisi Kuka muu muka esitettiin myös. Tykkään paljon Cheekin uudesta tuotannosta ihan lyhyen kuunteluajan jälkeen. Kannattaa ehdottomasti käydä kuuntelemassa, toimii livenäkin loistavasti. Tässä vaiheessa Warnerilta tuli edustaja, joka antoi Cheekille triplaplatina -palkinnon Sokka irti -albumista. Sokka irti kappale sekä kyseinen levy saivat myös Cheekin uran hurjaan nousuun. Kyseinen kappale oli tässä vaiheessa konserttia vielä esittämättä ja se esitettiin nyt toiseksi viimeisenä kappaleena. Cheek haluaa aina aloittaa tuon kappaleen hiljaisuudesta, mutta täällä se hiljaisuus oli melko mahdotonta. Cheekin keikoilla perinteenä on yleensä ottaa Instagram-kuva ja niin täälläkin. Cheek pyysi yleisöä laittamaan kännyköistään salamat päälle ja halliin syttyi valojen tähtitaivas.

Cheek kiitti suuresti paikalle saapunutta yleisöä ja esitti loppuun vielä toistamiseen Timantit on ikuisia -kappaleen. Juuri tää kappale oli erittäin hyvä lopetus konsertille, se toi vähän rauhallisuutta yleisöön.


Kokonaisuutena erittäin hieno konsertti! Siihen oli panostettu monin eri tavoin; upeat valoshowt, useita vierailijoita, videoita, auto, musiikillisia tunnustuksia ja vaikka kuinka paljon muuta. Ainutlaatuinen kokemus varmasti niin Cheekille, vieraileville artisteille, bändille kuin yleisöllekin.

Kuvat: Tiia Santavirta

1 kommentti

  1. Täältä sinne-kappale ei ole Cheekin ekalla, vaan tokalla levyllä. Ja auto lavalla ei ollut Maserati vaan Audi R8. :) Muuten mahtavat arvostelut!

    VastaaPoista

Latest Instagrams

© TIIA SANTAVIRTA. Design by Fearne.